nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Naleśniki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyraziste w smaku wytrawne naleśniki, szybkie do wykonania i sycące, nadziane szpinakiem o intensywnym, czosnkowym posmaku.

Naleśniki ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem
Z mleka, wody, 1 jajka, 1,5 szklanki mąki, proszku do pieczenia, szczypty soli, odrobiny oleju i sporej dawki granulowanego czosnku przygotować ciasto naleśnikowe mieszając wszystkie produkty razem w misce za pomocą trzepaczki. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Gdy naleśniki będą już usmażone przygotować farsz do naleśników ze szpinaku. Rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem. Podsmażać szpinak na niedużym płomieniu od czasu do czasu mieszając, a podczas podsmażania dodać do niego 2 jajka oraz 1 łyżkę mąki, a także drobno posiekane ząbki czosnku. Wszystkie składniki dodane do szpinaku dokładnie wymieszać ze szpinakiem i dalej całość podsmażać jeszcze przez chwilę. Na sam koniec doprawić szpinak na patelni solą i pieprzem do smaku. Szpinak z patelni przełożyć do miski i odstawić go na moment do przestygnięcia. Do ostygniętego szpinaku dodać serek czosnkowy (taki do smarowania pieczywa, twarogowy, o gładkiej konsystencji). Wymieszać dodany serek ze szpinakiem. Smarować usmażone naleśniki farszem z wymieszanego z serkiem czosnkowym szpinaku i składać naleśniki w rożek. Naleśniki świetnie smakują na zimno, jak i po podgrzaniu ich w kuchence mikrofalowej, czy po odsmażeniu na patelni.
Naleśniki ze szpinakiem
Usmażona porcja naleśników gotowa do smarowania farszem.
Naleśniki ze szpinakiem
Szpinak podsmażany na maśle z dodatkiem mąki,jajek i czosnku.
Naleśniki ze szpinakiem
Serek czosnkowy dodany do podsmażonego i ostudzonego szpinaku.
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki podczas smarowania ich farszem ze szpinaku i czosnkowego serka.