Naleśniki żytnie z twarożkiem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Naleśniki z mąki żytniej są zdrowsze, jednak tradycyjne są zdecydowanie lepsze, co nie zmienia faktu, że warto czasami spróbować czegoś nowego.

Naleśniki żytnie z twarożkiem jabłkowym

Składniki:

Naleśniki żytnie z twarożkiem jabłkowym

 

 

  • Twarożek jabłkowy:
  • 200 g chudego twarogu
  • 1 duże jabłko
  • szczypta cynamonu
  • ewentualnie cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Naleśniki żytnie z twarożkiem jabłkowym
Jajka wraz ze szczyptą soli ubić na pianę, dodać mąkę, mleko i wodę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron (nie używałam tłuszczu). Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i razem z twarogiem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cynamon i ewentualnie cukier do smaku. Wymieszać i tak przygotowanym twarożkiem posmarować naleśniki.