thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Parówki w kapuście na włoską nutę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybki sposób na pyszne parówki a' la gołąbki. Polsko-włoski fusion:)

Parówki w kapuście na włoską nutę

Składniki:

Parówki w kapuście na włoską nutę

 

  • 5 liści kapusty włoskiej
  • 4 parówki ( dobrej jakości)
  • 4 cienkie plastry szynki wędzonej (np. szwarcwaldzka, parmeńska)
  • 1 szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 1/2 małego słoika sosu Łowicz do Spagetti
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 12%
  • 2 łyżeczki mąki (opcjonalnie)
  • 1 cebula czerwona
  • oregano lub inne suszone zioła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Parówki w kapuście na włoską nutę
Liście kapusty zalać w dużym, płaskim garnku wrzątkiem. Gotować kilka minut, tak aby lekko zmiękły i łatwiej je było zwijać. Odcedzić. Na dnie położyć jeden liść, a z reszty usunąć zgrubiałe nerwy. Każdą parówkę owinąć w plaster szynki a potem w liść kapusty ( jak gołąbka). Można też związać dodatkowo nitką. Wybrałam parówki dobrej jakości, tak by nie pękły podczas gotowania. Włożyć do garnka. Dodać cebulę pokrojoną w ósemki. Zalać bulionem wymieszanym z koncentratem i sosem. Zagotować. Dusić kilka minut. Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem. Dodać zioła, śmietanę. Można sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody.Podawać z bułką, ryżem lub ziemniakami.