Sposób przygotowania:
Nalewka wiśniowa na rumie
Z opłukanych i osuszonych wiśni usuwam pestki. Wiśnie przekładam do wyparzonego słoja, dodaję posiekane migdały, obrany i pokrojony na cienkie plasterki imbir. Starannie umytą cytrynę cieniutko obieram. Skórkę z połowy cytryny kroję ja małe kawałki i wkładam do słoja. Dodaję pokruszoną korę cynamonu i cukier. Wlewam rum i wódkę, dokładnie zamykam słoik i odstawiam go na 6 tygodni.Po tym czasie zlewam nalewkę i odstawiam do piwnicy na 6 miesięcy.
p.ziemichod
anemon
Bardzo dziękuję i cieszę się tym bardziej, że ta nalewka jest moim zdaniem wyśmienita. Choć muszę sie przyznać, że ja lubię i robię też taką prostą nalewkę, czyli wódka /bo spirytus jest dla mnie za mocny/, cukier i wiśnie, ale dla mnie wszystko co z wiśni jest smaczne. No może prawie wszystko.
Netka
anemon
Dziękuję Netka, a ja żałuję, że nie mogę Cię poczęstować.
jaNina
Bardzo fajnie podkręcony smaczek :)
anemon
Bardzo trafnie to ujęłaś, dziękuję.