mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Napoleonka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciacho jest bardzo dobre, nie za słodkie, przypominające bardzo Karpatkę:)

Napoleonka

Składniki:

Napoleonka

 

  • Składniki na ciasto:

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 margaryna/masło (250 g)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)

 

  • Składniki na masę:

 

 

Sposób przygotowania:

Napoleonka
Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na kruche. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na cała noc; dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w temp 190 - 200 stopni przez około 20 - 25 minut.

Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami.
Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i maką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy, gotujemy i otrzymujemy bardzo gęsty budyń, który gorący wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsza dnia kolejnego (ciasto musi zmięknąć pod wpływem budyniu). Kroić ostrożnie nożem z piłką, jest bowiem niezwykle krucha.

Tagi:

ciasto