ola92

ola92

Kucharz
[Przepisów: 9]

Napoleonka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, domowe ciastko! :)

Napoleonka

Składniki:

Napoleonka

 

  • 2 ciasta francuskie zrolowane
  • 1l mleka
  • 5łyżek cukru białego
  • 1łyżka cukru waniliowego
  • 15dkg mąki przennej
  • 3żółtka
  • cukier puder(do posypania)

Sposób przygotowania:

Napoleonka
Upiec 2 ciasta francuskie na dużej blasze( 3minuty w temp. 220st. z termoobiegiem, następnie ok. 8 minut bez termoobiegu).
3/4litra mleka zagotować. W osobnej misce utrzeć cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka. Dodać mąkę, a następnie wymieszać z 1/4l. mleka. Kiedy mleko się zagotuje dodać przygotowaną masę i gotować, energicznie mieszając. Wylać gorący budyń na jedno ciasto, nakryć drugim i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Tagi:

ciasto