Sposób przygotowania:
Napoleonka krakersowa ze śmietaną
Na blaszce ok. 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, układamy warstwę krakersów. Od razu możemy przygotować krakersy na druga warstwę. Żółtka ubijamy z cukrem i niewielką ilością mleka, następnie dodajemy stopniowo pół litra mleka oraz mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Mieszamy masę dokładnie. Pozostały 1 litr mleka gotujemy i do gotującego wlewamy masę budyniową, gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło. Jeżeli zaczną nam się tworzyć grudki, trzeba energicznie rozmieszać. gorący budyń wylewamy na krakersy, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. MASA ŚMIETANOWA; Żelatynę zalewamy w garnuszku 1/3 szkl. gorącej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją na małym ogniu i zostawiamy do przestygnięcia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt grecki oraz ostudzoną żelatynę i dobrze ubijamy. Masę śmietanową wylewamy na przestudzone ciasto i wyrównujemy. Wierzch posypujemy startą czekoladą deserową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO :)