Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

(Nie) zwykły prosty bigos boczkiem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bigos to nie tylko kapusta. przedstawiam jedną z propozycji przygotowania tego smacznego dania. Polecam na obiad.

(Nie) zwykły prosty bigos boczkiem i pomidorami

Składniki:

(Nie) zwykły prosty bigos boczkiem i pomidorami

  • 1 kapusta (średnia)
  • koście schabowe
  • 30 dag boczku
  • 2-3 cebule
  • 2 duże pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

(Nie) zwykły prosty bigos boczkiem i pomidorami

(Nie) zwykły prosty bigos boczkiem i pomidorami
Kapustę najlepiej gotować na małym lub średnim ogniu.

Przygotować wywar z kości schabowych. Kości ugotować w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Następnie po ostudzeniu mięso oddzielić od kości. W garnku z wywarem umieścić poszatkowaną kapustę i pokrojone warzywa. Boczek i cebulę podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć go z mięsem do gotującego się bigosu.
Całość gotować do momentu aż kapusta będzie miękka. Na koniec wsypać majeranek i doprawić do smaku. Danie można zagęścić za pomocą zasmażki lub dodać około 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego.
Bigos najlepiej doprawić na koniec gotowania.


Tagi:

bigos pomidory