darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Bigos z papryki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Cebulę poddusić z boczkiem, dodać mięso. Paprykę pokroić w paski dodać do duszonego mięsa dodać pomidory zagotować i przyprawić do smaku.

Bigos z papryki

Składniki:

Bigos z papryki

 

  • 75 dkg papryki słodkiej (zielona lub czerwona),
  • 35 dkg cebuli,
  • 30 dkg boczku wędzonego,
  • 20 dkg wieprzowiny,
  • 1/2 kg pomidorów,
  • 1 pasztet drop
  • 1 ząbek czosnku, sól
  • czerwona sproszkowana papryka do smaku,
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki.

 

Sposób przygotowania:

Bigos z papryki
Obraną cebulę opłukać, pokrajać w piórka i poddusić z dodatkiem pokrajanego w kostkę boczku, gdy się lekko podrumienić, dodać umyte i pokrajane w kostkę mięso. Dusić pod przykryciem. Paprykę umyć, każdy strąk nadkrajać u nasady szypułki,. usunąć gniazda nasienne. (Przygotowane w ten sposób strąki pokrajać w paski. Dodać do mięsa, udusić pod przykryciem do miękkości. Umyte pomidory, pokrajać w plasterki. (Gdy papryka zmięknie, dodać pomidory, raz zagotować, wymieszać, odstawić. Dodać posiekany czosnek, pasztet dobrze wymieszany z zieloną pietruszkę i przyprawić do smaku solą i czerwoną sproszkowaną papryką. Przed podaniem można dodać pokrajaną w plasterki kiełbasę. Podawać z gotowanymi ziemniakami.