Sposób przygotowania:
Bigos z papryki
Obraną cebulę opłukać, pokrajać w piórka i poddusić z dodatkiem pokrajanego w kostkę boczku, gdy się lekko podrumienić, dodać umyte i pokrajane w kostkę mięso. Dusić pod przykryciem. Paprykę umyć, każdy strąk nadkrajać u nasady szypułki,. usunąć gniazda nasienne. (Przygotowane w ten sposób strąki pokrajać w paski. Dodać do mięsa, udusić pod przykryciem do miękkości. Umyte pomidory, pokrajać w plasterki. (Gdy papryka zmięknie, dodać pomidory, raz zagotować, wymieszać, odstawić. Dodać posiekany czosnek, pasztet dobrze wymieszany z zieloną pietruszkę i przyprawić do smaku solą i czerwoną sproszkowaną papryką. Przed podaniem można dodać pokrajaną w plasterki kiełbasę. Podawać z gotowanymi ziemniakami.