zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Niebiańska babka z lukrem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kkolejna pyszna i puszysta babeczka

Niebiańska babka z lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Niebiańska babka z lukrem

 

  • 150 ml mleka 3,2%
  • 125 ml oleju
  • 4 wiejskie jajka ( 2 duże, 2 średnie )
  • 2/3 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej extra typ 405
  • odrobina niebieskiego barwnika spożywczego w żelu
  • Lukier :
  • 3 łyżki średnio czubate cukru pudru
  • sok z cytryny
  • odrobina niebieskiego barwnika spożywczego w żelu
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Niebiańska babka z lukrem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski, chwile ubijać na najwyższych obrotach. Potem dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać aż nabiorą objętości. Następnie ciągle miksując wlać mleko oraz olej a potem dodawać mąkę i miksować zmniejszając obroty. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać barwnik po czym wymieszać. Tortownicę z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto nalewać porcjami na przemian, najpierw jeden kolor potem drugi i tak do wykończenia ciast. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka ). Babkę po upieczeniu wyłożyć na talerz i przestudzić. Zrobić lukier dodając do cukru pudru barwnik i tyle soku aby lukier był odpowiedniej konsystencji. Gotowym lukrem polać lekko letnią babkę i posypać posypką do ciast.
Niebiańska babka z lukrem
przygotowac ciasto i podzielić na dwie części
Niebiańska babka z lukrem
do tortownicy nalewać ciasto na przemian
Niebiańska babka z lukrem
babkę piec 40 minut w 175 stopniach i przestudzić
Niebiańska babka z lukrem
z cukru pudru soku z cytryny i barwnika zrobić lukier