Sposób przygotowania:
Tort brzoskwiniowy
Biszkopt jasny: Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy cukier, później żółtka stale ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy delikatnie już nie mikserem z masą jajeczną. Samo dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30 - 40 min do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny: Biszkopt przygotowujemy w identyczny sposób jak jasny. Jedyną różnicą jest dodanie do masy jajecznej przesianej mąki i kakao. Reszta kroków pozostaje taka sama. Mus brzoskwiniowy: Wyjmujemy brzoskwinie z puszki. Za pomocą blendera robimy z nich mus. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody i dodajemy do musu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Syrop posłuży nam do nasączenia biszkoptów. Masa: 600 ml śmietany dobrze schłodzonej ubijamy na sztywno. Dodajemy zimne 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru, połowę opakowania cukru waniliowego i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody. Zimne biszkopty kroimy na 3 części każdy. Pierwszy krążek kładziemy na paterze. Nasączamy go syropem brzoskwiniowym. Wykładamy 1/3 cześć musu brzoskwiniowego, na to masę śmietankową. Przykrywamy to krążkiem biszkoptu, który nasączamy i pokrywamy masą śmietankową. Kolejny krążek biszkoptu, nasączamy, pokrywamy połową musu i częścią masy śmietankowej. Biszkopt, nasączenie, masa śmietankowa. Biszkopt, nasączenie ostatnia cześć musu, masa śmietankowa. Biszkopt, nasączenie. 600 ml schłodzonej śmietany ubijamy tak jak wcześniej. Za pomocą odpowiedniej tylki ( 1M) dekorujemy powierzchnię tortu. Dodatkowo pokusiłam się o wykonanie motyli z czekolady.
marietta