ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Tort brzoskwiniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tort, który podkreśli powagę każdej chwili. Pasuje na każdą okazję, zniewala wyglądem i smakiem.

Tort brzoskwiniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort brzoskwiniowy

 

  • Biszkopt jasny:

 

 

  • Biszkopt ciemny:

 

 

  • Masa:

 

  • ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • małe opakowanie cukru waniliowego

 

  • Mus brzoskwiniowy:

 

 

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowy
Biszkopt jasny: Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy cukier, później żółtka stale ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy delikatnie już nie mikserem z masą jajeczną. Samo dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30 - 40 min do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny: Biszkopt przygotowujemy w identyczny sposób jak jasny. Jedyną różnicą jest dodanie do masy jajecznej przesianej mąki i kakao. Reszta kroków pozostaje taka sama. Mus brzoskwiniowy: Wyjmujemy brzoskwinie z puszki. Za pomocą blendera robimy z nich mus. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody i dodajemy do musu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Syrop posłuży nam do nasączenia biszkoptów. Masa: 600 ml śmietany dobrze schłodzonej ubijamy na sztywno. Dodajemy zimne 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru, połowę opakowania cukru waniliowego i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody. Zimne biszkopty kroimy na 3 części każdy. Pierwszy krążek kładziemy na paterze. Nasączamy go syropem brzoskwiniowym. Wykładamy 1/3 cześć musu brzoskwiniowego, na to masę śmietankową. Przykrywamy to krążkiem biszkoptu, który nasączamy i pokrywamy masą śmietankową. Kolejny krążek biszkoptu, nasączamy, pokrywamy połową musu i częścią masy śmietankowej. Biszkopt, nasączenie, masa śmietankowa. Biszkopt, nasączenie ostatnia cześć musu, masa śmietankowa. Biszkopt, nasączenie. 600 ml schłodzonej śmietany ubijamy tak jak wcześniej. Za pomocą odpowiedniej tylki ( 1M) dekorujemy powierzchnię tortu. Dodatkowo pokusiłam się o wykonanie motyli z czekolady.
Tort brzoskwiniowy
A tak wygląda w środku. To był dosłownie ostatni kawałek, więc jest odrobinę zmaltretowany.