Niedzielna drożdżówka

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Nie wymaga długiego gniecenia

Niedzielna drożdżówka

Składniki:

Niedzielna drożdżówka

 

  • Ciasto:
  • 500 gr maki
  • 50 gr drożdży
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • trochę oleju
  • cukier waniliowy
  • Kruszonka:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • Dodatkowo:
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Niedzielna drożdżówka
Drożdże wymieszać z łyżką cukru do rzadkiej konsystencji, jajka wymieszać z pozostałym cukrem, mleko lekko podgrzać.Wlać wszystko do mąki,dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.Jak ciasto wyrośnie podlać olejem i ewentualnie podsypać mąką.Dodać bakalie(rodzynki,kandyzowana skórka z pomarańczy lub cytryny).Ułożyć na blasze.Jak zacznie rosnąć posmarować ciasto białkiem lub żółtkiem i posypać kruszonką(składniki kruszonki zagnieść)i wstawić do zimnego piekarnika i upiec.