mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Niemiecki placek z porami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny, sycący, pożywny placek z porami, szynką, serem żółtym na pulchnym cieście twarogowym :)

Niemiecki placek z porami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Niemiecki placek z porami

 

Sposób przygotowania:

Niemiecki placek z porami
Z mąki, twarogu, margaryny, proszku do pieczenia i soli zagniatam ciasto. Pora kroję w talarki i obgotowuje w lekko osolonym wrzątku (ok. 10 - 15 min). Ciasto podpiekam w naczyniu żaroodpornym w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 10- 20 minut. Por wykładam na ciasto. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach, szynkę kroję w drobną kostkę. Jajka roztrzepuję ze śmietaną, dodaję starty ser, szynkę doprawiam do smaku. Wykładam na podpieczone ciasto. Piekę w piekarniku w 200 stopniach ok. 30 minut. Podaję na gorąco.
Niemiecki placek z porami
Ciasto wykładam do żaroodpornego naczynia, podpiekam
Niemiecki placek z porami
Na podpieczone ciasto wykładam nadzienie - pory, ser, szynkę