Sposób przygotowania:
Nietypowy jabłecznikI

1. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywno z cukrem, dodaję żółtka, nadal ubijając około 5 minut.
2. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej, mieszam łyżką.
3. Masę wykładam do natłuczonej formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
4. Po upieczeniu biszkopt studzę, kroję poziomo na połowę. Jedną połowę układam ponownie w formie.
II

5. Dwie szklanki soku jabłkowego gotuję, a w jednej szklance soku jabłkowego rozrabiam budynie. Budynie wlewam do gotującego się soku jabłkowego mieszam, wsypuję galaretki w proszku oraz dodaję masło. Gotuję do chwili zagotowania.
6. Jabłka obieram, kroję w kostkę, przekładam do garnka, podlewam małą ilości wody, gotuję 5 minut. Jabłka dodaję do budyniu, mieszam.
7. Masę jabłkowo budyniową układam na biszkopcie, masę przykrywam drugą połową biszkoptu.
III

8. Czekolady rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany i polewam wierzch biszkoptu.
9. Pestki słonecznika prużę na suchej patelni i posypuję wierch ciasta.
IV
10. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
11. Gotowe.
12. Smacznego.
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki