Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Nietypowy jabłecznik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz pomysłu na ciasto do porannej, niedzielnej kawy. Oto przepis dla Ciebie, jabłecznik na puszystym biszkopcie, przekładany budyniowo jabłkowa masą.

Nietypowy jabłecznik

Składniki:

Nietypowy jabłecznik

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • Składniki na masę:
  • 4 jabłka
  • 3 szk. soku jabłkowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 g masła
  • Składniki na poncz:
  • 1/3 szk. wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 olejek rumowy
  • Szczypta cukru
  • Składniki na polewę:
  • 200 g czekolady białej
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 50 g pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Nietypowy jabłecznik

I

Nietypowy Jabłecznik

1. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywno z cukrem, dodaję żółtka, nadal ubijając około 5 minut.
2. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej, mieszam łyżką.
3. Masę wykładam do natłuczonej formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
4. Po upieczeniu biszkopt studzę, kroję poziomo na połowę. Jedną połowę układam ponownie w formie.

II

Nietypowy Jabłecznik

5. Dwie szklanki soku jabłkowego gotuję, a w jednej szklance soku jabłkowego rozrabiam budynie. Budynie wlewam do gotującego się soku jabłkowego mieszam, wsypuję galaretki w proszku oraz dodaję masło. Gotuję do chwili zagotowania.
6. Jabłka obieram, kroję w kostkę, przekładam do garnka, podlewam małą ilości wody, gotuję 5 minut. Jabłka dodaję do budyniu, mieszam.
7. Masę jabłkowo budyniową układam na biszkopcie, masę przykrywam drugą połową biszkoptu.

III

Nietypowy Jabłecznik

8. Czekolady rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany i polewam wierzch biszkoptu.
9. Pestki słonecznika prużę na suchej patelni i posypuję wierch ciasta.

IV

10. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
11. Gotowe.
12. Smacznego.