Sposób przygotowania:
Niezawodna karpatka
CIASTO: Wodę przelewamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy do niej margarynę. Gdy ta się rozpuści dokładamy sól, proszek do pieczenia oraz mąkę. całość zdejmujemy z ognia i intensywnie mieszamy (najlepiej drewniana pałka ) by składniki się połączyły i otrzymaliśmy tzw "kluskę". Do Następnie dodajemy do ciasta po jednym jajku, cały czas mieszając. W sumie ciasto ucierać około 15 min. Dwie blaszki ( 24x36cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Gotowe ciasto wykładamy na dwie blaszki. Rozciągamy na całą blaszkę i pieczemy kolejno po około 20 minut w 180°C Upieczone i przestudzone blaty przekładamy kremem.KREM: Część mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuszczamy mąkę, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka. Mieszanina zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń. Na koniec można dodać alkohol do smaku.