jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Niezawodne kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smaczny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie

Niezawodne kopytka

Składniki:

Niezawodne kopytka

 

 

Sposób przygotowania:

Niezawodne kopytka
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Z porcji ciasta formować wałki, pokroić. Kopytka wrzucić do wrzącej wody, po ich wypłynięciu, gotować 4-5 minut. Przygotować sos: rozpuścić margarynę, dodać mleko i cukier, zagotować. Dodać bułkę tartą i mieszając zagotować. Ugotowane kopytka odcedzić, Wyłożyć na talerz, polać sosem. Można też odcedzone kopytka wrzucić do garnka z sosem i wymieszać.