katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Kruche z rabarbarem i czereśniami

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche ciasto z rabarbarem i czereśniami. Słodko kwaśny smak dodatków sprawia że ciasto jest bardzo smaczne.

Kruche z rabarbarem i czereśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche z rabarbarem i czereśniami

 

  • rabarbar 5 łodyg
  • czereśnie 2 garście
  • cukier 2 łyżki
  • kakao
  • Ciasto kruche:
  • mąka 3 szkl
  • żółtka 6szt
  • cukier 1/2 szkl
  • masło albo margaryna 1 kostka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
  • cukier waniliowy
  • Pianka:
  • białka 6 szt
  • cukier 1/2 szkl
  • budyń śmietankowy 1 op
  • aromat śmietankowy

Sposób przygotowania:

Kruche z rabarbarem i czereśniami
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy do lodówki a drugą rozdrabniamy na kruszonkę i zasypujemy spód przygotowanej dużej blaszki.

Ciasto oprószamy kakao. Rabarbar obieramy, kroimy i oprószamy cukrem, mieszamy i wykładamy na ciasto. Wykładamy też umyte, osączone i wydrylowane czereśnie.

Z białek ubijamy pianę dodajemy cukier i budyń. Masę wykładamy na rabarbar i czereśnie. Z reszty ciasta robimy skubaną kruszonkę i zasypujemy całość.

Pieczemy do zrumienienia ok 50 min w 180 stopniach.
Kruche z rabarbarem i czereśniami
Przygotowany rabarbar i czereśnie wykładamy na ciasto.
Kruche z rabarbarem i czereśniami
Z białek ubijamy pianę i dodajemy cukier i budyń.
Kruche z rabarbarem i czereśniami
Ciasto pieczemy do zrumienienia ok 50 min.