Sposób przygotowania:
Niezawodny piernik
Mąkę przesiać z sodą i przyprawą do piernika-wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę. Miód podgrzać z cukrem na dużym ogniu aż zbrązowieje, do tego dodać niepełną szklankę wrzącej wody. Następnie włożyć przyprawę i pokrojone w kawałki masło-wymieszać wszystko razem na jednolitą masę. Wystudzić, a do ostudzonej masy dodać żółtka i rozdrobnione orzechy, które wcześniej sparzamy wrzątkiem. Dodajemy łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczy. Wszystko mieszamy mikserem. Następnie porcjami dodawać ubite białko i delikatnie mieszać rózgą. Piec ok. 1 godz. W temp. 180° C. Po wystygnięciu ciasto wyjąć z foremek, zawinąć w folię do żywności i wstawić do zimnego miejsca (ja wystawiam na balkon) na 6 dni.