zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Nocne bułki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Inspiracją do był dla mnie przepis Izy - Pyzy : http://smacznapyza.blogspot.com/2013/02/bueczki-nocne-pyszne.html#mo

Nocne bułki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nocne bułki

 

 

Sposób przygotowania:

Nocne bułki
Drożdże razem z cukrem dokładnie wymieszać na płynną masę. Potem do miski wsypać mąkę razem z solą i lekko zamieszać. Wodę i mleko lekko podgrzać, dodać olej, a następnie wymieszać i wlać do miski z mąką. Wyrobić ciasto i przełożyć je do wysmarowanej olejem miski. Miskę z ciastem zakryć folią spożywczą i wstawić ją na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć ciasto z miski na blat lub stolnicę, po czym ponownie je wyrobić i podzielić na 8 części. Każdą porcje ciasta rozwałkować rękoma na cienkie i długie wałeczki i zawiązać węzły tworząc bułki. Bułki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem zostawiając odstępy. Bułki posmarować mlekiem i kilka posypać makiem a kilka sezamem i zostawić do wyrośnięcia. Gdy bułki wyrosną upiec je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, piec 30 minut. Upieczone wystudzić na kratce.
Nocne bułki
Etap 1tak wtgląda ciasto po nocnym pobycie wlodówce
Nocne bułki
Etap 2uformowac bułki posmarowac mlekiem i posypac ziarnami
Nocne bułki
Etap 3bułki zostawić do wyrośnięcia na blaszce
Nocne bułki
Etap 4upiec bułki a potem przelożyc na kratkę

Tagi:

bułki