Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Nocne gołąbki z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z wygody i lenistwa nauczyłam się przygotowywać gołąbki w piekarniku, aby nie trzeba było przy nich stać i pilnować, czy nie przywierają, czy nie przypalają się, czy nie gotują się zbyt intensywnie. W piekarniku wszystko robi się samo ☺

Nocne gołąbki z piekarnika Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Nocne gołąbki z piekarnika

 

  • Duża biała kapusta (coolwrap)
  • Koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • Łopatka wieprzowa 1 kg
  • Ryż sypki 1 kg
  • Cebula 1-2 duże
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz czarny mielony
  • Jarzynka
  • Liście selera korzeniowego
  • Świeży lubczyk
  • Cukier
  • Olej

Sposób przygotowania:

Nocne gołąbki z piekarnika
Ugotować ryż na sypko (al dente) i pozostawić do przestygnięcia.

Zmielić mięso i połączyć z posiekaną zielenią, pieprzem, granulowanym czosnkiem i niewielką ilością jarzynki - dodać do ryżu. Usmażyć na rumiano posiekaną cebulę i połączyć z farszem.

Kapustę sparzyć i obrać liście - odłożyć na sito, aby woda dokładnie odciekła.

Duży garnek wyłożyć zewnętrznymi liśćmi kapusty.

Pozostałe liście nadziewać przygotowanym farszem i dokładnie zwijać.

Gotowe gołąbki ciasno układać w garnku, warstwami, aż do wypełnienia.

Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć wodą, doprawić do smaku i zalać gołąbki.

Garnek nakryć dopasowaną pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić termostat na 200℃, a po  upływie godziny zmniejszyć temperaturę do 160℃ i piec kolejną godzinę lub troszkę dłużej (zależnie od twardości kapusty).

Pozostawić w zamkniętym piekarniku do rana.

Rano będą miękkie i ciepło.
Nocne gołąbki z piekarnika
Sparzyć kapustę, obrać liście, dokładnie odsączyć.
Nocne gołąbki z piekarnika
Zmielić mięso wieprzowe i doprawić do smaku.
Nocne gołąbki z piekarnika
Przyprawione mięso połączyć z ryżem i smażoną cebulą.
Nocne gołąbki z piekarnika
Liście kapusty nadziać farszem, ułożyć w garnku i zalać sosem.
Nocne gołąbki z piekarnika
Kiedy kapusta zmięknie - gołąbki są gotowe.