Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Nóżki w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przed podaniem przybrać plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Nóżki w galarecie

Składniki:

Nóżki w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Nóżki w galarecie
Opalone z włosów nóżki i oczyszczone, sparzyć gorącą wodą, włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy korzenne, zalać wodą i gotować na małym ogniu około 3 godziny. Gdy mięso będzie odchodziło od kości wyjąć, a rosół przecedzić (powinno być około litra mocnego bulionu). Nóżki ostudzić i pokroić w cienkie paski, ułożyć w salaterkach. Bulion zagotować dodać czosnek roztarty z solą, sok z cytryny. Do wywaru wlać surowe białko,
a gdy się zetnie, przelać wywar przez sitko. Klarownym rosołem zalać nóżki i odstawić w zimne miejsce aby stężało.