czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Nutelka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lubię gdy ciasto ładnie i ciekawie wygląda.

Nutelka

Składniki:

Nutelka

 

  • CIASTO:
  • 7 jaj,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka octu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

 

  • DEKORACJA:
  • 2 Śnieżki,
  • 1i1/2 szkl. mleka,
  • galaretka,
  • starta czekolada.

Sposób przygotowania:

Nutelka
1. Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem oraz ocet. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st. Przekroić na 2 blaty.2. W trosze mleka roztrzepać żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Do soku brzoskwiniowego dolać 1i1/2 szkl. wody i zagotować. Dodać galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce. Nutellę podgrzać, dodać wafel, wymieszać. 3. Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta. Rozsmarować Nutellę, wyłożyć resztę kremu. Ułożyć biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śnieżki ubić, dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Posypać startą czekoladą.