Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Bułeczki z czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo lubię świeże pieczywo, dlatego często piekę je sama. Najlepsze są świeże bułeczki zaraz po upieczeniu, a z dodatkiem czarnuszki smakują wyśmienicie.

Bułeczki z czarnuszką

Składniki:

Bułeczki z czarnuszką

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z czarnuszką
Drożdże rozmieszać z cukrem oraz 2 łyżkami mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajko, resztę mleka oraz dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, a pod koniec wyrabiania dodać olej i całość dokładnie wyrobić.

Tak przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, odrywać kawałki, formować małe bułeczki, które układać na blaszce do pieczenia, smarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.

Piec w temp. 200 st przez ok. 20 min.