Sposób przygotowania:
Odrywany chlebek z pesto i czosnkiemETAP 1:
Świeże drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier, łyżkę mąki i część ciepłego mleka. Rozmieszać i odstawić na 15 minut. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól, roztopione masło, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ja najpierw zmiksowałam hakami, a potem zagniotłam ręcznie. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie rozwałkować. Pokroić na pasy o szerokości ok. 10cm. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do pesto. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Smarować pasy ciasta. Kroić je na mniejsze prostokąty, składać na pół i wkładać do keksówki posmarowanej masłem, tak żeby w niej "stały".
Chleb piec ok. 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Przestudzić po upieczeniu i podawać.