WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Odrywany chlebek z pesto i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Odrywany chlebek z ciasta drożdżowego z nadzieniem z pesto bazyliowego i czosnku. Pyszny, aromatyczny.

Odrywany chlebek z pesto i czosnkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Odrywany chlebek z pesto i czosnkiem

Ciasto:

Nadzienie:

  • 190g pesto bazyliowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Odrywany chlebek z pesto i czosnkiem

ETAP 1:

Świeże drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier, łyżkę mąki i część ciepłego mleka. Rozmieszać i odstawić na 15 minut. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól, roztopione masło, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ja najpierw zmiksowałam hakami, a potem zagniotłam ręcznie. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie rozwałkować. Pokroić na pasy o szerokości ok. 10cm. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do pesto. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Smarować pasy ciasta. Kroić je na mniejsze prostokąty, składać na pół i wkładać do keksówki posmarowanej masłem, tak żeby w niej "stały".

Chleb piec ok. 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.

Przestudzić po upieczeniu i podawać.

Odrywany chlebek z pesto i czosnkiem
Kawałki ciasta ułożone w blaszce keksówce.
Odrywany chlebek z pesto i czosnkiem
Plastry ciasta drożdżowego smarujemy pesto
Odrywany chlebek z pesto i czosnkiem
Ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do pesto
Odrywany chlebek z pesto i czosnkiem
Zafniecione ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia
Odrywany chlebek z pesto i czosnkiem
Składniki na ciasto drożdżowe umieszczone w misce