Sposób przygotowania:
Chlebek odrywany z czosnkiemCiasto
Suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy drobno starty czosnek i wlewamy płynne składniki. Dokładnie wyrabiamy zwarte ciasto, w razie potrzeby dodając wodę lub mąkę. Dzielimy na dwie porcje i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Nadzienie
Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego starty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zioła siekamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy w kwadrat i smarujemy połową nadzienia, posypujemy ziołami i kroimy w paski, o szerokości nieco mniejszej niż średnica blaszki. Układamy jeden na drugim.
Układanie
Paski kroimy następnie w kawałki o wysokości połowy blaszki i układamy w niej na sztorc, jeden za drugim. Odstawiamy w ciepłe miejsce do kolejnego wyrośnięcia.
Pieczenie
Wyrośnięty chlebek pieczemy ok 30-40 minut w 180 stopniach, aż będzie ładnie przyrumieniony. Chwilę przestudzamy przed podaniem.
SylaUla