WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Chlebek odrywany z czosnkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczywo bardzo imprezowe. Do odrywania plasterków, z aromatycznym czosnkiem i ziołami. Pikantny, najlepszy na ciepło.

Chlebek odrywany z czosnkiem

Składniki:

Chlebek odrywany z czosnkiem

Porcja na 2 chlebki

Do przełożenia

Sposób przygotowania:

Chlebek odrywany z czosnkiem

Ciasto

Chlebek odrywany z czosnkiem
Na jeden chlebek wykorzystujemy pół porcji ciasta.

Suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy drobno starty czosnek i wlewamy płynne składniki. Dokładnie wyrabiamy zwarte ciasto, w razie potrzeby dodając wodę lub mąkę. Dzielimy na dwie porcje i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.

Nadzienie

Chlebek odrywany z czosnkiem
Nasmarowane nadzieniem i ziołami ciasto kroimy.

Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego starty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zioła siekamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy w kwadrat i smarujemy połową nadzienia, posypujemy ziołami i kroimy w paski, o szerokości nieco mniejszej niż średnica blaszki. Układamy jeden na drugim.

Układanie

Chlebek odrywany z czosnkiem
Ciasto powinno wyrastać jeszcze ok 45 minut.

Paski kroimy następnie w kawałki o wysokości połowy blaszki i układamy w niej na sztorc, jeden za drugim. Odstawiamy w ciepłe miejsce do kolejnego wyrośnięcia.

Pieczenie

Chlebek odrywany z czosnkiem
Najlepiej podawać na ciepło, chwilę przestudzony.

Wyrośnięty chlebek pieczemy ok 30-40 minut w 180 stopniach, aż będzie ładnie przyrumieniony. Chwilę przestudzamy przed podaniem.