zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Odsmażane mini pierożki z niespodzianką

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

pierogi można jeść zaraz po ugotowaniu, ale ja tym razem je podsmażyłam

Odsmażane mini pierożki z niespodzianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odsmażane mini pierożki z niespodzianką

 

  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 szk gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz :
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/3 bakłażana
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka przyprawy Małgosi ( przyprawa wspomaga pracę jelit )
  • kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Odsmażane mini pierożki z niespodzianką
Wszystkie składniki farszu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Potem wyłączyć ogień pod patelnią i dodać przyprawy po czym wymieszać farsz. Po kilku minutach sprawdzić czy jeszcze nie trzeba doprawić. Z mąki, soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Porcjami wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać szklanką kółka. Na każdy krążek kłaść małe porcje farszu i zlepiać pierogi. Układać je na ściereczce. Gdy pierogi będą polepione zagotować wodę, potem ją posolić i znowu zagotować. Na wrzątek kłaść pierogi i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową i lekko skropić olejem. Pierogi podsmażyć na patelni z obu stron i podawać z surówka.
Odsmażane mini pierożki z niespodzianką
przygotwac farsz do pierogów i lekko przestudzić
Odsmażane mini pierożki z niespodzianką
przygotowac ciasto na pierogi ma być elastyczne
Odsmażane mini pierożki z niespodzianką
wycinać kółka i nakładać farz zlepiać pierogi
Odsmażane mini pierożki z niespodzianką
potem pierogi podsmażyć na patelni i podawać z surówką