Sposób przygotowania:
Odsmażane mini pierożki z niespodzianką
Wszystkie składniki farszu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Potem wyłączyć ogień pod patelnią i dodać przyprawy po czym wymieszać farsz. Po kilku minutach sprawdzić czy jeszcze nie trzeba doprawić. Z mąki, soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Porcjami wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać szklanką kółka. Na każdy krążek kłaść małe porcje farszu i zlepiać pierogi. Układać je na ściereczce. Gdy pierogi będą polepione zagotować wodę, potem ją posolić i znowu zagotować. Na wrzątek kłaść pierogi i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową i lekko skropić olejem. Pierogi podsmażyć na patelni z obu stron i podawać z surówka.
2milutka
zewa
Pewnie, że można. Ja osobiście też wolę cukinię, ale został mi kawałek bakłażana to musiałam go wykorzystać bo wyrzucić szkoda. A cukinii akurat nie miałam w domu, stad taka kombinacja. Ale i tak smaczne były.
edytaha
Ewuniu, powiedz proszę co wchodzi w skład tej przyprawy?
pepsicOLA
Znalazłam w jednym sklepie:
skład: majeranek, czosnek, cebula, papryka słodka, gorczyca, kurkuma, kminek, bazylia, papryka chili, kozieradka, pieprz czarny, lubczyk, imbir, sól.
edytaha
Dzięki :) Mam wprawdzie niemiłe wspomnienia związane z kozieradką, ale w takiej mieszance może być mało wyczuwalna.
zewa
Oj pepsicOLA mnie uprzedziła. Edytko kozieradka nie jest wyczuwalna.
edytaha
Dzięki Ewuniu, jak ją spotkam, to sobie zafunduję :)