Sposób przygotowania:
Ogórki faszerowane wg Buni :
Ogórki obrać cienko , odciąć końcówki. Długie przeciąć na pół na długości - a potem wzdłuż .Łyżeczką delikatnie usunąć gniazda nasienne ( nasieniaki tylko wzdłuż ) Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na tłuszczu ( olej z masłem ). Zmieszać z mięsem , ryżem , koprem . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem połowę ogórkowych ,, łódeczek ,, i przykryć pozostałymi . Zawiązać nicią do mięs tak by się nie rozpadły w duszeniu (ja wiążę w 2 miejscach ) . Ułożyć w płaskim garnku i zalać 2 szklankami wody . Dodać kostkę bulionową i dusić na małym gazie ok. 15 minut od zagotowania . Delikatnie wyjąć ogórki . Do wywaru z duszenia dodać koncentrat , śmietankę i rozrobioną w zimnej wodzie mąkę by zagęścić sos . Zagotować. Doprawić sos do smaku maggi, pieprzem i szczyptą cukru. Przed podaniem usunąć nici z ogórków ( najlepiej przecinać je ostrymi nożyczkami bo jak sie nieopatrznie pociągnie nitkę to poprzecina ogórek . Podawać ogórki w sosie same lub z ziemniakami z wody . Podpowiadam ze trzeba się z nimi obchodzić bardzo delikatnie - wyjmować ostrożnie łyżka cedzakową bo mają tendencję do pękania .
Luśka
Babciagramolka
Moze być i przekaska- ja robię na obiad ( oczywiście jest go więcej niż na zdjęciu i do sosiku gotowane ziemniaczki )
Sarenka
luna
Natala1210