Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Ogórki faszerowane wg Buni :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Faszeruję wszystko co się da .

Ogórki faszerowane wg Buni :

Składniki:

Ogórki faszerowane wg Buni :

 

  • 3 długie ogórki tzw. wężowe lub 6 tzw. ,, nasieniaków ,, w sezonie
  • 1 cebula
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki ryżu ugotowanego
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • maggi do smaku
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki wody
  • cukier do smaku
  • 4 dag koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Ogórki faszerowane wg Buni :
Ogórki obrać cienko , odciąć końcówki. Długie przeciąć na pół na długości - a potem wzdłuż .Łyżeczką delikatnie usunąć gniazda nasienne ( nasieniaki tylko wzdłuż ) Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na tłuszczu ( olej z masłem ). Zmieszać z mięsem , ryżem , koprem . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem połowę ogórkowych ,, łódeczek ,, i przykryć pozostałymi . Zawiązać nicią do mięs tak by się nie rozpadły w duszeniu (ja wiążę w 2 miejscach ) . Ułożyć w płaskim garnku i zalać 2 szklankami wody . Dodać kostkę bulionową i dusić na małym gazie ok. 15 minut od zagotowania . Delikatnie wyjąć ogórki . Do wywaru z duszenia dodać koncentrat , śmietankę i rozrobioną w zimnej wodzie mąkę by zagęścić sos . Zagotować. Doprawić sos do smaku maggi, pieprzem i szczyptą cukru. Przed podaniem usunąć nici z ogórków ( najlepiej przecinać je ostrymi nożyczkami bo jak sie nieopatrznie pociągnie nitkę to poprzecina ogórek . Podawać ogórki w sosie same lub z ziemniakami z wody . Podpowiadam ze trzeba się z nimi obchodzić bardzo delikatnie - wyjmować ostrożnie łyżka cedzakową bo mają tendencję do pękania .