Sposób przygotowania:
Ogórkowa odchudzona
Ogórki kiszone starłam na grubej tarce jarzynowej,zalałam wodą (ok.0,5 litra) i gotowałam do miękkości w rondelku. Obrałam i umyłam marchwie,pietruszkę i seler.Dokładnie także wymyłam mięso i liście pora.Włożyłam warzywa i mięso do garnka i zalałam ok.2 litrami zimnej wody.Zagotowałam i zszumowałam,po czym dołożyłam ziele angielskie,liście laurowe i gotowałam na małym ogniu ok.45 minut.Po tym czasie wyjęłam mięso i warzywa na talerz.
Ziemniaki obrałam,umyłam i pokroiłam w kostkę.Włożyłam do garnka z zupą,wsypałam przyprawę uniwersalną i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.Gotowałam do miękkości ziemniaków, po czym wlałam ugotowane ogórki kiszone wraz z wodą, w której się gotowały. Na grubej tarce jarzynowej starłam przestudzoną marchew,pietruszkę i seler i dołożyłam do garnka z zupą. Mięso obrałam i zużyłam do zapiekanki,ale można pokroić i wrzucić do zupy.
W zimnym mleku dokładnie roztrzepałam mąkę i wlałam do gotującej się zupy.Zagotowałam razem i chwilkę gotowałam.Gotową zupę posypałam posiekaną natką pietruszki. Jeśli chodzi o kwaśność zupy, ja reguluję ją dolewając ją ew. odrobiną wody z ogórków,przecedzonej przez sitko wyłożone gazą.
Ziemniaki obrałam,umyłam i pokroiłam w kostkę.Włożyłam do garnka z zupą,wsypałam przyprawę uniwersalną i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.Gotowałam do miękkości ziemniaków, po czym wlałam ugotowane ogórki kiszone wraz z wodą, w której się gotowały. Na grubej tarce jarzynowej starłam przestudzoną marchew,pietruszkę i seler i dołożyłam do garnka z zupą. Mięso obrałam i zużyłam do zapiekanki,ale można pokroić i wrzucić do zupy.
W zimnym mleku dokładnie roztrzepałam mąkę i wlałam do gotującej się zupy.Zagotowałam razem i chwilkę gotowałam.Gotową zupę posypałam posiekaną natką pietruszki. Jeśli chodzi o kwaśność zupy, ja reguluję ją dolewając ją ew. odrobiną wody z ogórków,przecedzonej przez sitko wyłożone gazą.
zbysiowa
Sarenka