Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ogórkowa z duszonych ogórków :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Moja ulubiona odmiana zupy ogórkowej

Ogórkowa z duszonych ogórków :

Składniki:

Ogórkowa z duszonych ogórków :

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ¼ pora
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup
  • 3 kiszone ogórki
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • pieprz mielony
  • 4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa z duszonych ogórków :
Kurczaka , marchew, pietruszkę, seler , por, ziele angielskie, liść laurowy , kostkę bulionową – zalać wodą i gotować 40 minut .W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach , obrać i pokroić w plastry ( lub pół plasterki ). Ogórki pokroić w cienkie słupki i dusić na maśle 5 minut – wsypać koper i jeszcze 32 minuty podsmażać. Z wywaru wyjąć mięso i warzywa ( można je użyć na pierogi, paszteciki, krokiety ). Do wywaru dodać duszone ogórki z koprem , ziemniaki i kawałek pokrojonej marchewki z wywaru. Gotować 10 minut. Dodać śmietankę .Doprawić pieprzem i przyprawą do zup.