Sposób przygotowania:
Ogórkowa z jajkiem
Jajka ugotować na twardo i obrać je. Marchew,pietruszkę , seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła ,2 łyżki oliwy potem wrzucić potarte warzywa, posiekana cebulę i dusić przez ok. 5 minut.Do warzyw wlać ok. 2 litry gotowanej wody i trzymać na małym ogniu. Połowę ogórków zetrzeć na dużych oczkach (odcisnąć sok i wlać do zupy) ,a resztę pokroić w kostkę (odcisnąć sok i wlać do zupy) i podsmażyć na reszcie masła i oliwy przez ok. 5 minut.Dodać do gotujących się warzyw razem z sokiem ,doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i gotować przez ok. 25 minut.Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i ugotować w osolonym wrzątku.Łyżką cedzakową przełożyć ugotowane ziemniaki do zupy .Do śmietany wlać troszkę gorącej zupy ,aby zahartować ją dokładnie wymieszać i wlać do zupy.Wymieszać, zdjąć z ognia i dodać posiekany koperek.Na talerze wlać porcje zupy , dodać pokrojone jajka i dodać odrobinę śmietany. Smacznego!