VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ogórkowo-kalafiorowa z mięsną wkładką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo syta i bogata wersja zupy ogórkowej. Smaku i wyrazistości zupie nadają przesmażone warzywa. Polecam na rodzinny obiad.

Ogórkowo-kalafiorowa z mięsną wkładką

Składniki:

Ogórkowo-kalafiorowa z mięsną wkładką

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowo-kalafiorowa z mięsną wkładką
Szynkę wieprzową kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Mięso podsmażamy w garnku, w którym będzie gotowała się zupa. Dwie marchewki, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładamy do mięsa i razem wszystko przesmażamy. Podlewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową. Pozostałe marchewki kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze. Wszystkie warzywa dokładamy do garnka. Gotujemy do miękkości mięsa. Na samym końcu dodajemy starte kiszone ogórki. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Gdy zupa wydaje się nam za mało kwaśna możemy dolać troszkę soku z kiszonych ogórków. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli (ogórki są już słone). Zupę zaciągamy zahartowaną śmietaną z mąką.

Tagi:

kalafior