SUPERPRZEPIS

Okoń nilowy w imbirze z papryką

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Okoń nilowy w imbirze z papryką Więcej zdjęć (5)

Pokochałam okonia nilowego na zabój . Piękne białe mięso bez ości .Brak ostrego rybiego zapach .

Składniki:

Okoń nilowy w imbirze z papryką

 

 

Sposób przygotowania:

Okoń nilowy w imbirze z papryką
Rozmrozić filety z okonia . Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi .Zrobić marynatę z soku cytryny, miodu , 1/3 szklanki oleju , szczypty mielonego pieprzu . Polać ułożone w pojemniku filety okonia , dołożyć 2 cienkie plasterki ( rozgniecione )korzenia imbiru i odstawić do lodówki na 1 godziną . W tym czasie kilka razy obracać . Na patelni rozgrzać olej .Wrzucić na niego resztę imbiru pokrojonego na plasterki . Aromatyzować olej smażą przez chwilę . Wyjąć imbir . Okonia wyjąć z marynaty , osuszyć dokładnie ręcznikami kuchennymi -papierowymi . Oprószyć mąką i smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i bardzo drobno pokrojoną wypestkowaną paprykę . Smażyć mieszając paprykę przez 2 minuty. Podawać okonia obłożonego papryką i posypanego usiekaną natką pietruszki .
Okoń nilowy w imbirze z papryką
Filety zamarynowane w oleju , soku z cytryny , imbirze , miodzie i pieprzu
Okoń nilowy w imbirze z papryką
Wyjęte z marynaty filety osuszyć i posypać mąką strząsając jej nadmiar
Okoń nilowy w imbirze z papryką
Imbir podsmażyć na rozgrzanym oleju aromatyzując go
Okoń nilowy w imbirze z papryką
Usmażyć na rumiano rybę , pod koniec dodać pokrojoną paprykę