Sposób przygotowania:
Okoń nilowy w imbirze z papryką
Rozmrozić filety z okonia . Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi .Zrobić marynatę z soku cytryny, miodu , 1/3 szklanki oleju , szczypty mielonego pieprzu . Polać ułożone w pojemniku filety okonia , dołożyć 2 cienkie plasterki ( rozgniecione )korzenia imbiru i odstawić do lodówki na 1 godziną . W tym czasie kilka razy obracać . Na patelni rozgrzać olej .Wrzucić na niego resztę imbiru pokrojonego na plasterki . Aromatyzować olej smażą przez chwilę . Wyjąć imbir . Okonia wyjąć z marynaty , osuszyć dokładnie ręcznikami kuchennymi -papierowymi . Oprószyć mąką i smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i bardzo drobno pokrojoną wypestkowaną paprykę . Smażyć mieszając paprykę przez 2 minuty. Podawać okonia obłożonego papryką i posypanego usiekaną natką pietruszki .