Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Okoń nilowy z sosem koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatny , o białym mięsie okoń nilowy podany z puree ziemniaczanym i prostym sosem koperkowym.

Okoń nilowy z sosem koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Okoń nilowy z sosem koperkowym

 

  • 2 porcje filetów z okonia nilowego
  • olej słonecznikowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • sól ( użyłam 2 rodzaje biała miałka do sosu i czarna himalajska do ryby)
  • 3 łyżki mąki ( do oprószenia i sosu )
  • 5 łyżek pokrojonego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Okoń nilowy z sosem koperkowym
Filet z okonia zalać sokiem z cytryny , lekko posolić ( użyłam soli czarnej himalajskiej) i posypać pieprzem. Zostawić w marynacie ok. 15 minut.

W małym garnuszku rozgrzać masło . Wsypać usiekany koperek i chwilę smażyć. Zasypać mąką i wymieszać. Rozprowadzić śmietanką i wywarem warzywnym. Zagotować i doprawić do smaku.

Wyjąć rybę. Podzielić na porcje i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę na rumiano z obu stron.

Podawać sos do ziemniaków puree , na to rumiana ryba , a dodatkowo lekka sałata bez specjalnych dodatków ( proponuję np. sałatę z połówkami pomidorków koktajlowych i cytrynowym dresingiem ).
Okoń nilowy z sosem koperkowym
Filet z okonia marynować w soku z cytryny 15 minut
Okoń nilowy z sosem koperkowym
Przygotować sos koperkowy na maśle -rozprowadzony wywarem warzywnym i śmietanką
Okoń nilowy z sosem koperkowym
Wyjęty z marynaty filet osuszyć i oprószyć mąką
Okoń nilowy z sosem koperkowym
Rozgrzać olej i smażyć okonia na rumiano z obu stron