Sposób przygotowania:
Okoń nilowy z sosem koperkowym
Filet z okonia zalać sokiem z cytryny , lekko posolić ( użyłam soli czarnej himalajskiej) i posypać pieprzem. Zostawić w marynacie ok. 15 minut.
W małym garnuszku rozgrzać masło . Wsypać usiekany koperek i chwilę smażyć. Zasypać mąką i wymieszać. Rozprowadzić śmietanką i wywarem warzywnym. Zagotować i doprawić do smaku.
Wyjąć rybę. Podzielić na porcje i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę na rumiano z obu stron.
Podawać sos do ziemniaków puree , na to rumiana ryba , a dodatkowo lekka sałata bez specjalnych dodatków ( proponuję np. sałatę z połówkami pomidorków koktajlowych i cytrynowym dresingiem ).
W małym garnuszku rozgrzać masło . Wsypać usiekany koperek i chwilę smażyć. Zasypać mąką i wymieszać. Rozprowadzić śmietanką i wywarem warzywnym. Zagotować i doprawić do smaku.
Wyjąć rybę. Podzielić na porcje i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę na rumiano z obu stron.
Podawać sos do ziemniaków puree , na to rumiana ryba , a dodatkowo lekka sałata bez specjalnych dodatków ( proponuję np. sałatę z połówkami pomidorków koktajlowych i cytrynowym dresingiem ).