Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Okonie obsypane jajkami (Litwa)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Oczyszczone i osolone okonie zalać wywarem z włoszczyzny i paroma łyżkami octu aby się

Okonie obsypane jajkami (Litwa)

Składniki:

Okonie obsypane jajkami (Litwa)

 

  • 1,5-2 kg okoni
  • sól
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2-3 cebule
  • 10-15 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 2-3 łyżki octu
  • 5 jajek
  • 1 spora łyżka masła
  • 2 sucharki

Sposób przygotowania:

Okonie obsypane jajkami (Litwa)
Oczyszczone i osolone okonie zalać wywarem z włoszczyzny i paroma łyżkami octu aby się ryba nie rozpadła w gotowaniu. Gotować na mocnym ogniu. Odstawić, wyłożyc rybę, zalać kilkoma łyżkami przecedzonego i wygotowanego do zawiesistości wywaru, obsypać ugotowanymi na twardo i posiekanymi jajkami. Polać rumianym masłem z pokruszonym sucharkiem.

Tagi:

jajko jajka