kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Old fashioned chocolate cake

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

...czyli staromodne ciasto czekoladowe Nigelli

Old  fashioned  chocolate cake

Składniki:

Old fashioned chocolate cake

 

  • Ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 filiżanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 filiżanki kakao dobrej jakości
  • 165g miękkiego, nie solonego masła
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2/3 filiżanki kwaśnej śmietany
  • Nadzienie i polewa:
  • ok. 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 80g masła
  • 2 ½ filiżanki cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • ½ filiżanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Old fashioned chocolate cake
1.Wszystkie składniki ciasta umieść w jednym naczyniu i zmiksuj na gładką, gęstą masę.

2.Tak przygotowaną masę wlej do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm i piec aż tester będzie suchy (tester-patyczek, który wtyka się w ciasto), powinno to zająć jakieś 35min., ale lepiej zacząć już sprawdzać po 25min. Wyciągnij ciasto z piekarnika i zostaw do wystygnięcia na 10min. Zanim wyciągniesz je z tortownicy. Nie martw się pęknięciami, polewa wszystko zakryje.Ostudzone ciasto przekrój na dwa płaty.

3.Żeby zrobić polewę, roztop czekoladę z masłem, w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Jakkolwiek to zrobisz, nie spiesz się, żeby nie przypalić czekolady.

4.Kiedy czekolada stygnie, przesiej przez sitko cukier puder.
Dodaj miód, śmietanę i wanilię do ostudzonej czekolady, kiedy wszystko się połączy, wsyp przesiany cukier. Można to zrobić w mikserze.Dodaj łyżeczkę przegotowanej wody jeśli chcesz, by polewa była rzadsza lub cukier puder by była gęstsza. Powinna być na tyle płynna by łatwo się rozprowadzać, ale odpowiednio gęsta by nie spłynąć.

5.Wylej ok. 1/3 polewy na środek połówki ciasta i rozprowadź aż po brzegi. Połóż 2 ciasto i delikatnie ściśnij.Resztę polewy rozprowadź na górze i po bokach sklejonych ciast. Pozostaw na kilka minut, żeby stwardniała. Połóż kwiatuszki na szczycie ciasta.