Sposób przygotowania:
Olej grzybowo-czosnkowy
Najbardziej aromatyczne suszone grzybki leśne zmielić malakserem lub młynkiem do kawy na drobne kawałki (raczej nie na pył!), po czym wsypać do suchej butelki.
Ząbki czosnku naciąć na krzyż albo pokroić w słupki i również wrzucić do butelki.
Oliwę i oleje rozgrzać nie dopuszczając do wrzenia i zalać rozdrobnione grzyby i czosnek.
Butelkę szczelnie zakręcic i odstawić w ciemne miejsce na miesiąc.
Odstaną oliwę odcedzić przez kilka warstw gazy, przelać do czystej, wyparzonej i suchej butelki. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Oliwa wstawiona do lodówki zmętnieje!
Ząbki czosnku naciąć na krzyż albo pokroić w słupki i również wrzucić do butelki.
Oliwę i oleje rozgrzać nie dopuszczając do wrzenia i zalać rozdrobnione grzyby i czosnek.
Butelkę szczelnie zakręcic i odstawić w ciemne miejsce na miesiąc.
Odstaną oliwę odcedzić przez kilka warstw gazy, przelać do czystej, wyparzonej i suchej butelki. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Oliwa wstawiona do lodówki zmętnieje!