Sposób przygotowania:
Oliwki z fetą i pomidorami w oliwie
Fetę pokroić w kostkę, oliwki odsączyć z zalewy, pomidory pokroić w paseczki.
Wszystkie składniki układać warstwami w słoiku: oliwki, feta pomidory, oliwki... aż do wyczerpania składników.
Następnie wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami (ilość wedle uznania, ja daję 2 ząbki czosnku na 2 litrowe słoiki) oraz po 1 łyżeczce ziół).
Zalać słoiki oliwą, tak by zakrywała składniki.
Przetwory odstawiamy do lodówki na 2 dni aby składniki się przegryzły i przeszły aromatem czosnku i ziół ( można przechowywać je w lodówce nawet 3miesiące) Jest to wspaniały dodatek do sałatki greckiej, idealna przekąska do wina, oliwę można także wykorzystać do sałatek i potraw z makaronu. Polecam i smacznego:)
Wszystkie składniki układać warstwami w słoiku: oliwki, feta pomidory, oliwki... aż do wyczerpania składników.
Następnie wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami (ilość wedle uznania, ja daję 2 ząbki czosnku na 2 litrowe słoiki) oraz po 1 łyżeczce ziół).
Zalać słoiki oliwą, tak by zakrywała składniki.
Przetwory odstawiamy do lodówki na 2 dni aby składniki się przegryzły i przeszły aromatem czosnku i ziół ( można przechowywać je w lodówce nawet 3miesiące) Jest to wspaniały dodatek do sałatki greckiej, idealna przekąska do wina, oliwę można także wykorzystać do sałatek i potraw z makaronu. Polecam i smacznego:)