Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Oliwkowy królik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zamiast świeżych pomidorów można użyć pomidory z puszki(40dag.).

Oliwkowy królik

Składniki:

Oliwkowy królik

 

  • 35dag.ryżu długoziarnistego,
  • 1 królik,
  • 15dag.czarnych oliwek,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 pomidory,
  • oliwa,
  • 1 litr bulionu jarzynowego,
  • listek laurowy,
  • tymianek,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Oliwkowy królik
Królika podzielić na małe kawałki,pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić na nieduże kawałki.Czosnek i 2 cebule posiekać i zeszklić na łyżce oliwy.Dodać kawałki królika,podsmażyć z każdej strony,oprószyć solą,pieprzem i tymiankiem,podlać 1szkl.bulionu i gotować na małym ogniu ok.40 min.Dodać pomidory i oliwki,wymieszać.Pozostałą cebulę posiekać,zeszklić w głębokim rondlu,wsypać ryż,chwilę podprażyć,energicznie mieszając.Wlać resztę bulionu,dodać listek laurowy,gotować ok.20min.Listek wyjąć,ryż dodać do królika,wymieszać.

Tagi:

mięso danie