Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Omdlały Imam na parze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Faszerowany bakłażan ugotowany na parze

Omdlały Imam na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omdlały Imam na parze

 

 

Sposób przygotowania:

Omdlały Imam na parze
Zaczynamy od przygotowania bakłażanów. Myjemy je dokładnie i gotujemy na parze przez 5 minut. Obraną cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekaną dymkę, a jak cebula się zeszkli to dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy przez 10 minut na niewielkim ogniu. Podgotowane bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół i łyżką wydrążamy z nich środek. Miąższ kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Dorzucamy też oliwki pokrojone na plasterki. Mieszamy, dolewamy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i sporą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej. Dodajemy posiekaną natkę i powstałym farszem napełniamy wydrążone bakłażany. Gotujemy na parze przez ok 20 minut. Podajemy polane gęstym jogurtem naturalnym
Omdlały Imam na parze
Bakłażany gotujemy na parze przez 5 minut
Omdlały Imam na parze
Zrobienie farszu zaczynamy od podsmażenia cebuli
Omdlały Imam na parze
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i farsz gotowy
Omdlały Imam na parze
Farszem napełniamy łódeczki z bakłażanów i gotujemy na parze

Tagi:

bakłażan