Sposób przygotowania:
Omdlały Imam na parze
Zaczynamy od przygotowania bakłażanów. Myjemy je dokładnie i gotujemy na parze przez 5 minut. Obraną cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekaną dymkę, a jak cebula się zeszkli to dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy przez 10 minut na niewielkim ogniu. Podgotowane bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół i łyżką wydrążamy z nich środek. Miąższ kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Dorzucamy też oliwki pokrojone na plasterki. Mieszamy, dolewamy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i sporą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej. Dodajemy posiekaną natkę i powstałym farszem napełniamy wydrążone bakłażany. Gotujemy na parze przez ok 20 minut. Podajemy polane gęstym jogurtem naturalnym
kukielka