Sposób przygotowania:
Omlet na ostro z duszonymi porami
Pory oczyścić, odciąć ciemnozielone liście, przekroić wzdłuż, umyć d bieżącą wodą. Pokroić w cienkie plasterki. W rondelku zagotować 4-5 łyżek wody, osolić, włożyć pory. Dusić na małym ogniu przez 10 min. Pory odcedzić na sicie, wywar zachować. 1 1/2 łyżki margaryny rozgrzać na patelni, dodać natkę i wywar z porów. Gotować przez 10 min. Dodać pory, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w drobną kostkę. Jajka wybić do miseczki, dodać boczek, szczypiorek, śmietanę lub mleko i szczyptę soli. Masę jajeczną ubić trzepaczką. Pozostałą margarynę rozgrzać na patelni, kolejno usmażyć dwa omlety. Wyłożyć na talerze, napełnić nadzieniem z porów, złożyć na połówki.