nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Omlet po hiszpańsku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Posiłek bardzo sycący i przyjemnie doprawiony,dobry zarówno na kolację,jak i w ramach obiadu,czy po prostu na szybką przekąskę.

Omlet po hiszpańsku. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet po hiszpańsku.

 

Sposób przygotowania:

Omlet po hiszpańsku.
Wcześniej ugotowałam w osolonej wodzie trzy średnie ziemniaki. Gdy ziemniaki wystygły pokroiłam je w kostkę.Pokroiłam także cebulę i paprykę w niespecjalnie równą kostkę.Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek.Przełożyłam na patelnię pokrojoną cebulę i chwilę ją podsmażałam.W trakcie podsmażania cebulę odrobinę posoliłam.W międzyczasie wbiłam do naczynia jajka i dodałam do nich mleko.Do jajek dosypałam przyprawy(trochę soli,pieprzu,granulowanego czosnku,słodkiej mielonej papryki i sporo suszonej naci pietruszki). Wymieszałam wszystko dokładnie. Gdy cebulka się trochę podsmażyła dodałam do niej pokrojonego ziemniaka i konserwową paprykę.Chwilkę wszystko razem podsmażałam.Następnie do warzyw dodałam rozbełtane z mlekiem i przyprawami jajka.Smażyłam omlet na bardzo małym płomieniu.Nie przekręcamy omletu na drugą stronę,żeby się z obu stron wysmażył.Czekamy,aż wierzchnia warstwa się wysmaży,zesztywnieje,aż jajka przestaną być płynne.Trochę to smażenie potrwa,ale naprawdę warto poczekać. Po kilku minutach omlet jest gotowy do jedzenia.Kroiłam go w trójkąciki. Omlet w smaku przypomina bardzo przypomina pizzę.
Omlet po hiszpańsku.
Wbite do naczynia jajka z dodatkiem mleka.
Omlet po hiszpańsku.
Rozbełtane z mlekiem jajka z dodatkiem przypraw,które nadadzą omletowi wyrazisty smak.
Omlet po hiszpańsku.
Podsmażane na patelni, na niedużym płomieniu, na oliwie z oliwek pokrojone warzywa.
Omlet po hiszpańsku.
Rozbełtane z mlekiem i przyprawami jajka dodane do pokrojonych,podsmażonych warzyw,a wszystko razem przez chwilę podgrzewane na niedużym płomieniu dorpowadzi do uzyskania posiłku w postaci pysznego omletu.

Tagi:

jajko jajka omlet