Sposób przygotowania:
Omlet z cukinią
• cukinie kroimy w cienkie plasterki, • po połowie żółtych i zielonych krążków układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, • rumienimy, w tym czasie 2 jajka rozkłócamy z solą, pieprzem, sosem sojowym i gałką muszkatołową, • wylewamy jajka delikatnie na cukinie, smażymy na małym ogniu kilka minut, • na koniec posypujemy omlet pokruszonym serem i składamy go na pół, • tak samo postępujemy z drugą połową cukinii i jajkami, • wodę z mąką mieszamy, obtaczamy w powstałym cieście umyte kwiaty cukinii i smażymy je kilka sekund na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, • układamy na papierowym ręczniku by osączyć tłuszcz, • kromki chleba rumienimy na patelni polewamy oliwą z oliwek, posypujemy odrobiną sera • omlety podajemy z usmażonymi kwiatami i grzankami