Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Omlet z kiełbasą i cebulą na boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Omlet można usmażyć z różnymi dodatkami.

Omlet z kiełbasą i cebulą na boczku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Omlet z kiełbasą i cebulą na boczku

 

  • 3 jajka
  • 3-4 dag wędzonego boczku
  • 3-5 dag kiełbasy wiejskiej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • 1 łyżka mleka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Omlet z kiełbasą i cebulą na boczku
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę posiekać, kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki i razem z cebulą dodać do usmażonego boczku, wszystko razem chwilę podsmażyć. Jajka wybić do miseczki, dodać mleko, szczyptę soli, pieprzu i roztrzepać widelcem. Następnie wsypać posiekany szczypior, wymieszać. Jajka wlać na patelnię z kiełbasą, zamieszać, położyć na małym ogniu i smażyć pod przykryciem aż jajka się zetną i zacznie odstawać od patelni.
Omlet z kiełbasą i cebulą na boczku
Posiekaną cebulę i pokrojoną kiełbasą należy lekko podsmażyć.
Omlet z kiełbasą i cebulą na boczku
Omlet smażyć na małym ogniu pod przykryciem dotąd, aż jajka się zetną.