Sposób przygotowania:
Omlet z serem i pieczarkami po angielsk
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na łyżce masła .Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę , a następnie zmieszać z żółtkami. Na patelni rozgrzać masło .Wylać masę jajeczną i smażyć na małym gazie . Gdy spód omletu będzie już ścięty ułożyć na nim pieczarki i kawałeczki sera ,posypać utartym serem , popieprzyć . Patelnię wstawić do gorącego piekarnika i zapiec, aż ser się roztopi a góra omletu zetnie ( ok. 1 minuty ) .
Jeśli nie mamy patelni którą można wstawić do piekarnika ( ze względu na rączkę ) , to proponuję zsunąć omlet delikatnie na blaszkę do zapiekania i tak wstawić do piekarnika
Jeśli nie mamy patelni którą można wstawić do piekarnika ( ze względu na rączkę ) , to proponuję zsunąć omlet delikatnie na blaszkę do zapiekania i tak wstawić do piekarnika