Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Omlet z wędzonym boczkiem i grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Omlet to szybkie i pożywne śniadanie.

Omlet z wędzonym boczkiem i grzankami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Omlet z wędzonym boczkiem i grzankami

 

  • 2-3 plasterki boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ziarenka smaku
  • 2-3 łyżki szczypioru
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Omlet z wędzonym boczkiem i grzankami
Na patelnię wlać olej, włożyć pokrojony w kostkę wędzony boczek i zrumienić. Chleb pokroić w kostkę, wsypać do podsmażonego boczku i lekko podsmażyć. Jajka wybić do miseczki, dodać mleko i przyprawę, roztrzepać widelcem, dodać drobno posiekany szczypior, wymieszać. Masę jajeczną wylać na patelnię z boczkiem i grzankami, oprószyć pieprzem, zamieszać 2 razy, przykryć przykrywką i smażyć aż jajka się zetną.
Omlet z wędzonym boczkiem i grzankami
Roztrzepane z mlekiem jajka wymieszać ze szczypiorem i przyprawą.
Omlet z wędzonym boczkiem i grzankami
Smażyć powoli pod przykryciem na rozgrzanej patelni aż jajka sie zetną.