Sposób przygotowania:
Omlety ziemniaczane z wędliną
Ziemniaki obrać i opłukać. Gotować pod przykryciem 20 minut. Ugotowane ziemniaki, odcedzić. Wystudzić. Pokroić na plasterki. Cebulę obrać, drobno pokroić. Wędlinę pokroić w niewielką kosteczkę. Jajka wbić do miseczki, dodać sól oraz pieprz do smaku. Ubij trzepaczką na puszystą masę. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć połowę ziemniaków i cebuli, zrumienić. Oprószyć solą, pieprzem i papryka. zalej połową masy jajecznej. Smażyć podważając brzegi łopatką, by masa jajeczna mogła spływać pod spód. Przed końcem smażenia dołożyć wędlinę. Gotowy omlet zsunąć na ogrzany talerz. Drugi przygotować tak samo. Udekorować korniszonami i pomidorami.