KiciuniaAmorek

KiciuniaAmorek

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Oponki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Maslo utrzec na puszysta mase z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniu.

Oponki

Składniki:

Oponki

 

  • 2/5 kostki miekkniego masla
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 lyzki kwasnej smietany
  • 3 niepelne szklanki proszku do pieczenia
  • tluszcz do smazenia

Sposób przygotowania:

Oponki
Maslo utrzec na puszysta mase z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniu. Do masy dodawac kolejno jajka i po lyzce smiatny. Make przesiac i polaczyc z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawac do masy maslanej. Caly czas energicznie mieszajac. Powstale w ten sposob ciasto przez chwile mocno ugniatac w reka. Nastepnie wylozyc na stolnice. Rozwalkowac na placek grubosci okolo 1/2 cm. Wykrawac ciasteczka w ksztalcie oponek. Smazyc na glebokim tluszczu do koloru jasnego brazu. Po usmazeniu ukladac na recznikach papierowych aby zszedl z nich tluszcz.Zycze smacznego.

Tagi:

jajko jajka