milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Oponki 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jeśli dodasz kakao, oponki będą miała smak czekoladowy.

Oponki 2

Składniki:

Oponki 2

 

  • 2/5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 torebki budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Oponki 2
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz budynie, Dodajemy jajka, śmietanę i stopniowo wsypujemy mąkę. Ciasto energicznie ugniatamy. rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm, wykrawamy okrągłe ciastka z dziurką (szklanką, a dziurkę kieliszkiem). Rozgrzewamy tłuszcz w głębokim naczyniu. Gdy będzie gorący, wkładamy oponki i smażymy 3-4 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka