zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

SUPERPRZEPIS

Oponki drożdżowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

pączki tłusto czwartkowe zjedzone więc usmażyłam jeszcze oponki

Oponki drożdżowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Oponki drożdżowe

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
  • 1 szk cukru
  • 100 g drożdży
  • 1/2 szk oleju
  • 1,5 szk mleka
  • 50 ml spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Oponki drożdżowe
Drożdże rozmieszać na płynną masę z cukrem i cukrem waniliowym w dużej misce.
Wlać mleko, olej i wbić jajka.
Wszystko chwilę ubijać trzepaczką.
Następnie wsypać mąkę, dodać spirytus i wyrobić ciasto.
Wyrobione zakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po około 30-40 minutach wyrobić jeszcze raz ciasto.
Wałkować je na placek grubości około 5 mm i wycinać kółka ( ja użyłam kubka i kieliszka ) większym naczyniem a następnie mniejszym środek.
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, powinno być go tyle aby oponki swobodnie pływały.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
Na koniec lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Oponki drożdżowe
Wałkować je na placek grubości około 5 mm i wycinać kółka ( ja użyłam kubka i kieliszka ) większym naczyniem a następnie mniejszym środek..
Oponki drożdżowe
Po usmażeniu wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym..

Tagi:

jajko jajka