Sposób przygotowania:
Oponki jak u mamy
Twaróg przegniatamy przez praskę, wbijamy jajko posypujemy cukrem, aby się rozpuścił na wilgotnym serze, mieszamy. Suche składniki przesiewamy razem. Dodajemy je stopniowo do twarogu, w połowie polewamy ciasto rozpuszczonym tłuszczem i spirytusem i dalej dodajemy mąkę wyrabiając. Pod koniec dodajemy śmietanę, jej ilość jest zależna od wilgotności twarogu. Jeśli ten jest bardziej suchy będziemy potrzebować więcej śmietany i odwrotnie. Posypujemy blat obficie mąką i rozwałkowujemy placek grubości 5 - 8 mm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem środki. Smażymy na gorącym tłuszczu aż będą złociste. Osuszone i zimne posypujemy cukrem pudrem.
edytaha
Ela Dz
Czas beztroski, ..tych lat nie odda nikt. :)