Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Oponki jak u mamy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie oponki to powrót do dzieciństwa, czas zimowych ferii. To właśnie wtedy mama najwięcej robiła oponek, pączków i wszelakich racuchów.

Oponki jak u mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki jak u mamy

 

  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 0,5 kg mąki + 0,5 szklanki
  • jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • spirytusu
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g tłuszczu
  • kg smalcu
  • cukier puder
  • papierowe ręczniki

Sposób przygotowania:

Oponki jak u mamy
Twaróg przegniatamy przez praskę, wbijamy jajko posypujemy cukrem, aby się rozpuścił na wilgotnym serze, mieszamy. Suche składniki przesiewamy razem. Dodajemy je stopniowo do twarogu, w połowie polewamy ciasto rozpuszczonym tłuszczem i spirytusem i dalej dodajemy mąkę wyrabiając. Pod koniec dodajemy śmietanę, jej ilość jest zależna od wilgotności twarogu. Jeśli ten jest bardziej suchy będziemy potrzebować więcej śmietany i odwrotnie. Posypujemy blat obficie mąką i rozwałkowujemy placek grubości 5 - 8 mm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem środki. Smażymy na gorącym tłuszczu aż będą złociste. Osuszone i zimne posypujemy cukrem pudrem.
Oponki jak u mamy
Przeciśnięty przez praskę twaróg posypujemy cukrem.
Oponki jak u mamy
Gdy ciasto jest kleiste i nadal intensywnie brudzi dłonie, podsypmy więcej mąki i ponownie przeróbmy.
Oponki jak u mamy
Z rozwałkowanego placka wycinamy krążki.
Oponki jak u mamy
Wprost z tłuszczu wyciągamy na ręcznik aby je osuszyć.